Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Κάντε αυτοσχέδια παιχνίδια με εύκολα υλικά!


Πριν ένα μήνα περίπου μας κάλεσαν στον παιδικό σταθμό που πηγαίνει η μεγάλη μου κόρη και μας παρουσίασαν,μαζί με την συγγραφέα -νηπιαγωγό Μαρία Πετκανοπούλου το βιβλίο  της 'Παίζουμε;' αυτοσχέδια, επιτραπέζια παιχνίδια. Εγώ όπως και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι, γονείς και παιδιά, ενθουσιάστηκα....για αυτό και θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από αυτές τις ιδέες- κατασκευές. 

Ένα εύκολο επιδαπέδιο παιχνίδι, είναι ένας διάδρομος σχημάτων που μπορείτε να κάνετε εύκολα με


  1.  2 μεγάλα κομμάτια χαρτόνι
  2.  ένα ζάρι που θα κατασκευάσετε εσείς με γεωμετρικά σχήματα σε κάθε πλευρά
  3.  λωρίδες χρωματιστές από περιοδικά 

Εκτέλεση

Τοποθετήστε σε δύο μακρυά κομμάτια χαρτί τις κομμένες λωρίδες δημιουργώντας τα περιγράμματα από γεωμετρικά σχήματα.






 





To ίδιο κάντε και με το ζάρι.


 

Τα παιδιά ρίχνουν εναλλάξ το ζάρι και μετακινούνται μόνο όταν το σχήμα που είναι μπροστά τους είναι ίδιο με αυτό που έφερε η ζαριά.




Σκοπός

Τα παιδιά ''πιόνια'' να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής, ταυτίζοντας συνεχώς τα σχήματα της διαδρομής με τις πλευρές του ζαριού.






2ο Παιχνίδι


Ένα άλλο αυτοσχέδιο παιχνίδι που μπορείτε να κάνετε με πλαστικά καπάκια από χυμούς ή από γάλα και ένα κομμάτι χαρτί είναι το Μέμορι.

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κομμάτια λευκού χαρτιού στο σχήμα των καπακιών και βάζουμε τα παιδιά είτε να ζωγραφίσουν π.χ.τις εποχές είτε να γράψουν αριθμούς και μετά τα κόβουμε σε κύκλους για να χωρέσουν μέσα στα καπάκια.Έπειτα τους κολλάμε στα καπάκια.













Πώς παίζεται;

Έχουμε αναποδογυρισμένα τα καπάκια και ο κάθε παίκτης γυρίζει 2. Αν έχουν την ίδια εποχή ή τον ίδιο αριθμό τα παίρνει μπροστά του,αν όχι τα αφήνει αναποδογυρισμένα στην θέση τους.

ΝΙΚΗΤΗΣ είναι αυτός που θα βρει τα περισσότερα ζεύγη.

Καλή επιτυχία!  

Έπεται και συνέχεια.... αυτοσχέδια παιχνίδια για παιδιά δημοτικού.

Φιλικά ,Έλενα Καλιπολίτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: