Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Παιδικά Ατυχήματα, Συμβουλές και τι να κάνουμε εαν συμβεί.......

Μπορώ να τα προλάβω;



Μερικές από τις βασικές συμβουλές ώστε να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα είναι οι εξής

·         Ακόμα κι αν υπάρχουν σωστά κάγκελα στα μπαλκόνια, δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά μόνα τους εκεί
·         Καλύπτουμε όλες τις πρίζες με ειδικά καλύμματα
·         Ποτέ τα παιδιά μόνα τους κοντά σε αναμμένο τζάκι, σόμπα ή άλλη καυτή επιφάνεια, προσοχή στα χερούλια της κατσαρόλας!
·         Φυλάμε σε απρόσιτο μέρος για τα παιδιά απορρυπαντικά και φάρμακα.
·         Ποτέ τα παιδιά μόνα τους στη μπανιέρα ούτε για ένα λεπτό. Προσοχή σε μικροαντικείμενα που μπορεί να καταπιούν.
·         Βάλτε ψηλά κοφτερά και αιχμηρά αντικείμενα.
·         Μάθετε στο παιδί σας τους κώδικες οδικής συμπεριφοράς από μικρή ηλικία
·         Θυμηθείτε πως στα μικρά παιδιά η καλύτερη πρόληψη είναι η ΕΠΙΒΛΕΨΗ!

Τι να κάνετε αν,
το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι

Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του ή έχει συμπτώματα όπως υπνηλία, τάση για εμετό και δυσκολία προσανατολισμού, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρο και να το πάτε στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να ενημερώσετε τον παιδίατρο, όσο ήπιο και αν είναι το χτύπημα στο κεφάλι.

καταπιεί καθαριστικό

Η πρώτη σας κίνηση είναι να τηλεφωνήσετε στο Κέντρο Δηλητηριάσεων (210-77.93.777) και να αναφέρετε την ουσία που κατάπιε το παιδί (αναγράφεται στην ετικέτα), ώστε να σας ενημερώσουν αν μπορεί ή όχι να κάνει εμετό (εάν η ουσία είναι καυστική, το παιδί δεν πρέπει να κάνει εμετό, επειδή θα προκληθεί έγκαυμα στον οισοφάγο. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να σας συμβουλεύσουν να δώσετε γάλα στο παιδί μέχρι να πάει στο νοσοκομείο).

Καταπιεί ένα μικρό αντικείμενο 

Εάν κάτι σταθεί στο λαιμό του παιδιού, δώστε του πέντε δυνατά χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες και στη συνέχεια, αφού αγκαλιάσετε τη μέση του από πίσω, κάντε γροθιά το ένα σας χέρι και τοποθετήστε το κάτω από το στέρνο του. Πιάστε τη γροθιά σας με το άλλο χέρι και πιέστε, με γρήγορες κινήσεις και με φορά προς τα επάνω, μέχρις ότου το ξένο σώμα εκτοξευθεί από το στόμα του. 

καεί
Αν το έγκαυμα είναι μικρής έκτασης (π.χ. στο δάχτυλο), το βρέχετε με κρύο νερό, το αλείφετε με κρέμα (κορτιζονούχο, αν δεν έχει «ανοίξει» το δέρμα ή επουλωτική αν έχει «ανοίξει») και το καλύπτετε με αποστειρωμένη γάζα. Εάν όμως το έγκαυμα είναι εκτεταμένο ή εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο στήθος, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο και πηγαίνετε το παιδί στο νοσοκομείο.

Και μην ξεχνάτε!
Ο πανικός είναι εχθρός…. Κρατήστε πάντα τη ψυχραιμία σας!


για το

Δεν υπάρχουν σχόλια: