Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Παιδικά Ατυχήματα, Μπορώ να τα Προλάβω???????

Μπορώ να τα προλάβω;



Ξεκαθαρίζοντας  τον όρο «ατύχημα» πρέπει να διευκρινίσουμε  σε τι ακριβώς αναφερόμαστε κάθε φορά που επικαλούμαστε πως μας συνέβη.

Ο όρος  «ατύχημα»  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις πτώσεις, τα εγκαύματα, τις δηλητηριάσεις, τους πνιγμούς-πνιγμονές και κυρίως τα τροχαία ατυχήματα. Φυσικά το είδος του ατυχήματος διαφέρει αναλόγως την ηλικία που βρίσκεται το παιδί.

Οι ηλικιακές κατηγορίες χωρίζονται ως εξής:
·         Βρέφη – Νήπια
·         Παιδιά

Υπάρχει διαχωρισμός λόγω του ότι τα ατυχήματα σε κάθε κατηγορία είναι διαφορετικά.

Στα βρέφη και στα νήπια η κύρια αιτία των ατυχημάτων είναι η πτώση, ο πνιγμός αλλά και οι δηλητηριάσεις, σε αντίθεση με τα παιδιά που κύρια αιτία των τραυματισμών είναι τα τροχαία και τα εγκαύματα.

Την κυρίαρχη θέση στα βρέφη έχει ο πνιγμός και το έγκαυμα με ποσοστά που αγγίζουν το 60%. Χαρακτηριστικά έρευνες έχουν δείξει πως το 74% των βρεφών έχουν μασήσει γόπα από τσιγάρο.

Στα παιδιά βέβαια ο «αρχηγός του παιχνιδιού» είναι τα τροχαία ατυχήματα με ποσοστά που ξεπερνούν  το 90%.

Ένα μεγάλο ποσοστό  των παιδικών τραυματισμών θα μπορούσαν να προληφθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση των γονιών και με αλλαγές στην κατασκευή, αλλά και στα προϊόντα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι.

Οι 4 άξονες: Οι ειδικοί ανακοίνωσαν τέσσερις άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούν οι γονείς και η πολιτεία για τη μείωση των παιδικών ατυχημάτων
-Πρόληψη
-Ενημέρωση
-Γρήγορη και σωστή μεταφορά στο νοσοκομείο
-Καταγραφή των παιδικών τραυμάτων.


Στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε πως μπορούμε να τα προλάβουμε και πως να τα αντιμετωπίσουμε.

για το
                          

Δεν υπάρχουν σχόλια: