Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης και όπως είναι λογικό γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με μοναδικό τρόπο.


ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ


Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης και όπως είναι λογικό γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα  με ξεχωριστές τιμές...



                                                                           
Ιδιαίτερη μνεία  του προσδίδουν οι κάτοικοι των νησιών...πέρα από τις γνωστές σε όλους    "κανατιές'' της Κέρκυρας και του ''ρουκετοπόλεμου" στη Χίο,πλήθος εθίμων αναφέρονται τόσο στα νησιά των Κυκλάδων   όσο και σε αυτά των Δωδεκανήσων και των Σποράδων....

Ας κάνουμε λοιπόν μια νοητή περιήγηση στα όμορφα αυτά μέρη και ας μυηθούμε έστω και μόνο με την βοήθεια των λέξεων και των εικόνων  στις ξεχωριστές τους Πασχαλινές παραδόσεις...



Κυκλάδες...
Στην Κύθνο, οι ετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη με τη βαφή των αβγών και το ψήσιμο των Λαμπριάτικων κουλουριών, ενώ η νοικοκυρά κάθε σπιτιού ήδη έχει φροντίσει να το ασπρίσει και να το νοικοκυρέψει. Ασβεστώνονται επίσης οι τοίχοι στα σοκάκια -ιδίως στη Χώρα-, που είναι από τις ομορφότερες των Κυκλάδων.                             Το πιο  επιβλητικό έθιμο του νησιού είναι αυτό της "Κούνιας". Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο!


Στην Άνδρο, οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους ορθόδοξους σε όλες τις εκκλησίες του νησιού. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι ξεκινούν από όλες τις ενορίες του νησιού (καθολικές και ορθόδοξες), περνούν από κάθε γειτονιά και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης για κοινή λιτανεία, όπου ψάλλονται μελωδικά τροπάρια από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου. Το πρωί της ημέρας της Ανάστασης η πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από το δυνατό χτύπημα των στασιδιών, ενώ το βράδυ τα βεγγαλικά φωτίζουν όλη την πόλη. 




Η Σύρος, επίσης βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο το Πάσχα. Οι δύο θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως τις μέρες του Πάσχα κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το νησί της Άνδρου,γεγονός που συμβαίνει μοναχά στα δυο αυτά νησιά σε όλο τον Ορθόδοξο και Καθολικό κόσμο!     



Στη Σίφνο,επικρατεί μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμοσφαίρα...την Μεγάλη Πέμπτη, οι γυναίκες του νησιού φτιάχνουν πασχαλινές κουλούρες, τα λεγόμενα «πουλιά της Λαμπρής». Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η Μονή της Παναγιάς της Βρυσιανής, η Μονή της Παναγιάς της Κόγχης αλλά και άλλα γραφικά ξωκλήσια φορούν «τα καλά τους» και  περιμένουν τους πιστούς να τιμήσουν μαζί τους τις Άγιες Μέρες.

Στην κατά τα άλλα κοσμοπολίτικη Μύκονο, από το Σάββατο του Λαζάρου, οι Μυκονιάτες ξεκινούν να φτιάχνουν παραδοσιακά φαγητά, ανάμεσα στα οποία και τα «λαζαράκια». Τα «λαζαράκια» είναι ψωμάκια που συμβολίζουν τον Λάζαρο, γι αυτό και έχουν σχήμα ανθρώπου! Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι κάτοικοι φτιάχνουν και «λαμπροκουλούρες» σε διάφορα σχήματα και τις στολίζουν με κόκκινα αυγά. 


Στην Αμοργό,σαν αναστάσιμο έθιμο έχουν οι νοικοκυρές απο το πρωί της Μ.παρασκεύης
να στρώνουν τόσο το εσωτερικό των εκκλησιών όσο και τους δρόμους από όπου θα περάσει ο επιτάφιος με ανθισμένα βλαστάρια φασκόμηλου και ρίγανης.Με τον βηματισμό των πιστών και το πάτημα των ανθών αναδύεται μια μεθυστική ευωδιά που ενισχύει το αίσθημα της  κατάνυξης...Με τον τρόπο αυτό οι Αμοργιανοί επιφέρουν μια σπονδή στην άνοιξη που  αναγεννάτε και στον Ιησού Χρίστο που ανασταίνεται....



Σποράδες...

Όπως και στη Μύκονο, έτσι και σε άλλα μέρη της Ελλάδας τα παιδιά συνήθιζαν να κατασκεύαζουν ομοιώματα του Λαζάρου, τα οποία περιέφεραν στα χωριά.
Ενδιαφέρουσες παραλλαγές του εθίμου απαντώνται στη Σκύρο, όπου οι γυναίκες έπαιρναν την τρυπητή κουτάλα, και τοποθετούσαν σε κάθε τρύπα από μια άσπρη μαργαρίτα. Στη συνέχεια έβαζαν ένα κόκκινο γαρύφαλλο για στόμα ώστε να σχηματιστεί το πρόσωπο του Λαζάρου. Κατόπιν τον έντυναν με ένα σεντόνι και γύριζαν από σπίτι σε σπίτι όπου οι νοικοκυραίοι έδιναν στα κορίτσια αυγά, χρήματα ή κέρασμα.



Δωδεκάνησα..Νησιά Αν.Αιγαίου....                                                                            
Στην Πάτμο, την Κυριακή του Πάσχα στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η 2η Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.



Στη Χίο,το πιο ιδιαίτερο έθιμο δεν είναι της Κυριακής, αλλά της Δευτέρας του Πάσχα. Οι Χιώτες πάνε… εκδρομή. Την οποία ονομάζουν "μαγείρεμα". Το φαγητό της ημέρας είναι τα "γιαπράκια" από τα νέα αμπελόφυλλα και ρυζόγαλο από τις νεογέννητες κατσίκες. Τα παιδιά ξεχύνονται στον κάμπο και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια: "το σχοινάκια", "τρεις και το λουρί της μάνας", "παπούτσι, παλιοπάπουτσο", οι "προσβολές", τα "σκλαβάκια" και άλλα.



Στη Σάμο τέλος, το Πάσχα καίνε τον "τσιφούτη" (Ιούδα) και ακολουθεί λαϊκό τοπικό γλέντι. Οι νέοι φτιάχνουν κούνιες στα δέντρα και κουνούν τις κοπέλες, συνοδεία παλαιών τοπικών τραγουδιών...


Ευχές για Καλό Πάσχα ...
Φιλικά,Τζίκα Κατερίνα.
fantastic4mums.

 *Θερμές Ευχαριστίες στον Κύριο Α.Αλεξίου για την παραχώρηση φωτογραφικού
 υλικού απο το νησί της Σκύρου και στο Wedding Skyros για την ανταπόκριση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: