Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ελάτε Να Γεμίσουμε Την Πόλη Μ`Αριθμούς.......

Ελάτε Να Γεμίσουμε Την Πόλη Μ`Αριθμούς.......



Κλείνοντας τα μάτια και ανακαλώντας μνήμες και θύμισες από τα παιδικά μας χρόνια
οι περισσότεροι απο εμάς θα έχουμε εικόνες στο μυαλό απ`τις αλάνες που παίζαμε μήλα καιτζαμί..., 
από τα καρδιοχτύπια μας να μην μας ανακαλύψουν στο κρυφτό και άπo γδαρμένα χέρια και πόδια στην προσπάθεια μαςνα τερματίσουμε πρώτοι στις  ποδηλατοδρομιες στους  παλιούς χωμάτινους μας δρόμους...

Μνήμες που κουβαλάμε και μας  προκαλούν μέχρι και σήμερα αυθόρμητα χαμόγελα και μια γλυκιά μελαγχολία....

Εμείς λοιπόν ερχόμενοι στη νέα εποχή και ανταποκρινομενοι πειθήνια σε ότι μας επιβάλλει αυτή μάθαμε και μαθαίνουμε στα παιδιά μας πως το καλύτερο παιχνίδι βρίσκεται στο μεγαλύτερο κουτί   και πως ότι δεν είναι πλαστικό δεν είναι και καλό...

 και κάπως έτσι απλά μα μεθοδευμένα ξεχάσαμε να διδάξουμε στα παιδιά πόση γλύκα και ομορφιά  είχαν τα παιχνίδια που αφήσαμε να ξεχαστούν στο χρόνο,
τότε "καιγόμασταν" στα  μήλα τώρα "καίγονται" μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή...

τότε κορίτσια -αγόρια, 
καταστρώναμε στρατηγικές στα αναχώματα,τώρα λέμε βγάλτε σας παρακαλώ τα παπούτσια σας θα γεμίσετε τον παιδότοπο με χώματα...!!!

Ναι ο κόσμος προχωρά...οι εποχές αλλάζουν...και η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία...αλλά δεν θα ήταν βλαψιμη και μια γρατζουνιά...ούτε αν θα μαθαίνανε τι είναι η κολοκυθιά....τα πεντόβολα
και πως ένα κορίτσι τόσο δα μικρο μπορεί να κάνει τη "μάνα"....????????

Ας γίνουμε λοιπόν συμμέτοχοι στη διάδοση των ξεχασμένων παιχνιδιών...
Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για το παιδικό μας παρελθόν....

Για αρχή ελάτε να γεμίσουμε την πόλη μ`αριθμούς... ή αλλιώς ας αρχίσει το κουτσό!!!


 *Απαραίτητα υλικά (κιμωλία σε χρώμα της προτίμησης σας και πλάκες πεζοδρομίου της επιλογής σας)!!

ΤΟ ΚΟΥΤΣΟ 


Παίζεται από 2 ή περισσότερα παιδιά ή από 2 ομάδες παιδιών, όταν τα παιδιά είναι από 4 και πάνω. Κάθε παιδί διαλέγει την πέτρα του, που πρέπει να είναι πλακέ και ελαφριά.
Χαράζουν στο χώμα ή ζωγραφίζουν στο πεζοδρόμιο ή στην αυλή με κιμωλία το σχήμα του κουτσού και αριθμούν τα τετράγωνα. Η επάνω διάμετρος πρέπει να έχει τόσο πλάτος, ώστε να μπορεί να σταθεί ένα παιδί με τεντωμένα τα δυο του πόδια.Ανάλογα πρέπει να είναι τα υπόλοιπα τετράγωνα. Ορίζουν ένα σημάδι και κάθε παιδί ρίχνει την πέτρα του στο σημάδι. Όποιου η πέτρα πάει μακρύτερα, εκείνο θα παίξει πρώτο. Ύστερα αρχίζει το παιχνίδι κι όποιο παιδί παίξει πρώτο, πετάει την πέτρα του στο πρώτο τετράγωνο, από μια απόσταση ως 3 βήματα περίπου. Αν τυχόν η πέτρα πέσει είτε έξω από το τετράγωνο είτε πάνω στη γραμμή, τότε το παιδί χάνει τη σειρά του και πρέπει να περιμένει να παίξουν όλοι οι άλλοι για να ξαναρίξει. Αν πέσει μέσα στο τετράγωνο, τότε πηδάει κι αυτό μέσα, πατώντας μόνο στο δεξί πόδι και μ” αυτό σπρώχνει την πέτρα στο επόμενο τετράγωνο. Όταν φτάσει στο τρίτο, τότε κάνει το λεγόμενο γεφυράκι, δηλ. σπρώχνει την πέτρα πάνω στη γραμμή, που είναι ανάμεσα στα 2 τετράγωνα του (4) και πατάει με τα 2 πόδια. Κατόπιν στηρίζεται πάλι στο δεξί πόδι και σπρώχνει την πέτρα στο πέμπτο τετράγωνο κι από κει στο κεντρικό τετράγωνο του (6), οπότε κάνει πάλι το γεφυράκι, έχοντας την πέτρα στο μεσιανό τετράγωνο και πατώντας με τα 2 πόδια του στα δυο ακριανά. Αμέσως μετά κάνει μεταβολή πηδώντας και τότε έχει το δικαίωμα είτε να κάνει πάλι το γεφυράκι και να σπρώξει την πέτρα με το κουτσό στο πέμπτο τετράγωνο είτε να σκύψει και να την πιάσει με το χέρι και να την πετάξει στο πέμπτο τετράγωνο. Συνεχίζει ύστερα το κουτσό και γυρίζει πίσω βγάζοντας την πέτρα έξω. Έρχεται κατόπιν η σειρά από τα άλλα παιδιά να κάνουν τον πρώτο γύρο.
Ο δεύτερος γύρος λέγεται Τουβλάκι, γιατί όλη η διαδρομή γίνεται τοποθετώντας ένα σπασμένο τουβλάκι στη ράχη του ποδιού και πηδώντας ελαφρά από ένα τετράγωνο στο άλλο, έτσι ώστε να μην πέσει το τουβλάκι κάτω.
Ο τρίτος γύρος λέγεται Πλάτη. Σ” αυτόν ο παίκτης τοποθετεί την πέτρα του επάνω στην πλάτη του και πηδάει από το ένα τετράγωνο στο άλλο κουτσός πάντα και σκύβοντας για να μην πέσει η πέτρα του χάμω.
Ο τέταρτος γύρος είναι το Χεράκι. Σ” αυτόν η πέτρα τοποθετείται πάνω στη ράχη του αριστερού χεριού και ο παίκτης πρέπει να κάνει όλη τη διαδρομή πηδηχτά, προσέχοντας να μην του πέσει η πέτρα. Στην επιστροφή, καθώς θα κάνει τη μεταβολή πηδηχτά στο έκτο τετράγωνο, πετάει και την πέτρα ψηλά, γυρίζοντας το χέρι του και κατά την επιστροφή την κρατάει πια στην τεντωμένη παλάμη του.
Ο πέμπτος και τελευταίος γύρος είναι το Τυφλό. Ο παίκτης τοποθετεί την πέτρα πάνω στο κούτελό του και γέρνει το κεφάλι του κατά πίσω, προσέχοντας να μην πέσει η πέτρα. Έτσι κάνει όλη τη διαδρομή, χωρίς να βλέπει που πατάει και προσέχοντας να μην πατήσει στη γραμμή ή να μη βγει έξω από τα τετράγωνα, αλλιώς καίγεται και ξαναρχίζει.
Όταν τα παιδιά παίζουν ομαδικά, νικάει εκείνη η ομάδα που οι παίκτες της έχουν καεί τις λιγότερες φορές.



πηγή: http://www.pentapostagma.gr
Φιλικά,Τζϊκα Κατερίνα
Fantastic4mums.



Υ.Γ.  Γεμίστε την Πόλη Αριθμούς..... Φωτογραφίες από εσάς......















1 σχόλιο:

Κική είπε...

Γεμίσαμε την γειτονιά μας αριθμμους και το διασκεδάσαμε πολυ.....


Ευχαριστούμε Κατερίνα και για την δημοσιευση των φωτογραφιών.....