Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ!


Υπάρχουν πολλές στιγμές ,ειδικά κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που τα παιδιά βαριούνται να διαβάσουν...ένας λοιπόν ωραίος τρόπος να περάσετε χρόνο μαζί τους αλλα παραλληλα να κεντρίζετε το μαθησιακό τους ενδιαφέρον είναι να παίξετε παιχνίδια που δημιουργήσατε μαζί ...και συσχετίζονται με τα σχολικά μαθήματα.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 2 παιχνίδια για παιδιά Δημοτικού.

 ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


Σχεδιάστε 2 πίνακες 121 θέσεων,όπως ο δικός μας...



Γράψτε στην πάνω και στην αριστερή πλαινή πλευρά τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 10.Στον έναν πίνακα γράψτε την προπαίδεια του κάθε αριθμού και το ίδιο χρώμα μαρκαδόρο οριζόντια και κάθετα.Στον άλλον πίνακα γράψτε μόνο στην πάνω και στην αριστερή πλαινή πλευρά τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 10.



ΩΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Ο πίνακας με τα χρώματα βοηθάει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι το γινόμενο δεν αλλάζει αν αλλάξουμε τη σειρά των αριθμών.Βλέπει ότι π.χ., το 7*8=56 είναι ίδιο με το 8*7=56,και αυτά έχουν το ίδιο χρώμα.Ο κάθε παίχτης ανασηκώνει 2 ραβδάκια από το κύπελλο,ένα από το κάθε χρώμα,και πρέπει να βρει και να φωνάξει το γινόμενο των 2 αριθμών.Βρίσκει στον πίνακα τα 2 κουτάκια που αντιστοιχούν στα 2 ίδια γινόμενα των 2 αριθμών(π.χ.7*8 και 8*7) με τη βοήθεια των συντεταγμένων και αφήνει τα πιόνια του.Αν τραβήξει νούμερα που έχουν ήδη παίξει χάνει την σειρά του.Αυτό συνεχίζεται μέχρι να γεμίσει όλος ο πίνακας.



ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΥΛΙΚΑ
Χαρτιά και χαρτιόνια για βάσεις παιχνιδιών και κάρτες
30 λέξεις και φαντασία

Από την ενότητα του Μινωικού πολιτισμού βρείτε και γράψτε σε ένα χαρτί μαζί με τους συμπαίκτες σας τις 30 πιο αντιπροσωπευτικές λέξεις.
Ζητήστε από τα παιδιά για κάθε λέξη να γράψουν μια ερώτηση στις κάρτες των ερωτήσεων.
Να σχεδιάσουν ένα λαβύρινθο.



ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Αν υπάρχουν πολλοί παίκτες χωρίζονται σε 2 ομάδες.Οι παίκτες ,εναλλάξ,απευθύνουν τις ερωτήσεις στους παίκτες της άλλης ομάδας και όποια ομάδα βρει τις περισσότερες απαντήσεις ...κερδίζει.

Φιλικά,
Έλενα Καλιπολίτου


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Μου κέντρισες πολύ το ενδιαφέρον με τις προτάσεις σου... τέτοια παιχνίδια μου αρέσουν και εμένα να παίζω με την κόρη μου... Σε ευχαριστώ πολύ για την ιδέα.. θα την υλοποιήσω στα σίγουρα... Καλημέρα...

Unknown είπε...

Πράγματι είναι διαφορετικά και κυρίως κερδιζει το παιδι με αυτά τα παιχνίδια.
Μπραβο