Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

"Μανούλες αναρωτιέστε.... "Για πόσο ακόμα ο ΒΗΧΑΣ????"





Και αν μερικές μανούλες αναρωτιέστε : «Θα έχουμε όλο το χειμώνα βήχα;»

Η απάντηση είναι: Πολύ πιθανό!!!

Ο βήχας δεν αποτελεί τη νόσο αλλά το σύμπτωμα αυτής.  Είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό και στόχος του είναι να καθαρίσει τις αεροφόρες οδούς ( φάρυγγα, λάρυγγα, τραχεία, βρόγχοι, πνεύμονες).
Παρά το γεγονός ότι είναι συνήθως πολύ ενοχλητικό για το ίδιο το παιδί, σπάνια υποκρύπτει κάτι πολύ σοβαρό.  Το σημαντικότερο είναι σαν γονείς να μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιους τύπους βήχα, αλλά και επίσης να ξέρουμε πότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό.

Οι βασικοί τύποι βήχα είναι τρεις:

Παραγωγικός βήχας, ξηρός βήχας και αλλεργικός.

Στον παραγωγικό βήχα έχουμε περίσσεια βλέννας η οποία είναι παγιδευμένη στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες – βρόγχοι). Λόγω της παχύρευστης μορφής  της  γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η εξώθηση αυτής.
Αυτός ο τύπος βήχα είναι αρκετά συνηθισμένος το χειμώνα. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού ή σε μια απλή ίωση.  Αν ο βήχας του παιδιού προέρχεται από το κατώτερο αναπνευστικό (πνεύμονες) και συνοδεύεται από ρινικές εκκρίσεις τότε σίγουρα μιλάμε για παραγωγικό βήχα.  Μην επιχειρείτε να τον σταματήσετε άμεσα.  Ο σκοπός του είναι πολύ σημαντικός.  Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκολληθούν οι βλέννες από τους βρόγχους  πάρα μόνο ο βήχας. Αν παραμείνουν ή παγιδευτούν τα φλέματα στους βρόγχους πολύ πιθανόν να προχωρήσει η λοίμωξη. Φροντίστε να δίνετε πολλά υγρά στο παιδί ούτως ώστε να ρευστοποιηθούν οι βλέννες.  Η χρήση υγραντήρα σε αυτή την περίπτωση θα είναι σωτήρια!  Επιλέξτε βλεννολυτικά -  αποχρεμπτικά σιρόπια που θα ενισχύσουν την απόχρεμψη.
Ο βήχας ενός απλού κρυολογήματος μπορεί να κρατήσει έως και 15 μέρες!!! Υπομονή…
Στον ξηρό βήχα έχουμε ελάχιστη βλέννα στο ανώτερο αναπνευστικό ( φάρυγγας – τραχεία) ή και καθόλου.  Ο βήχας είναι παροξυσμικός και πολύ  ενοχλητικός. Προέρχεται από το ανώτερο αναπνευστικό και δεν υπάρχουν συνήθως ρινικές εκκρίσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ σε βρέφη και νήπια! Η τυχόν εισρόφηση ξένων σωμάτων προκαλεί παροξυσμικό βήχα.  Ο βήχας μπορεί να ξεκινήσει σαν παραγωγικός αλλά μετά την αποβολή της βλέννας να καταλήξει ξηρός.  Σε αυτή την περίπτωση διακόπτουμε τα αποχρεμπτικά – βλεννολυτικά σιρόπια και επιλέγουμε ένα αντιβηχικό.
Εάν δε μπορούμε να αναγνωρίσουμε ξεκάθαρα τον τύπο του βήχα που μας ταλαιπωρεί, καλύτερα να επιλέγουμε ένα σιρόπι το οποίο ενδείκνυται και για τους δυο τύπους (συνήθως φυτικά σκευάσματα) .

Βήχας, ο αλλεργικός.

Αν ο βήχας του παιδιού ξεπερνάει τα φυσιολογικά χρονικά όρια ( 3 εβδομάδες),
γίνεται χρόνιος.  Σε αυτές τις περιπτώσεις η αιτία από την οποία υποφέρει το παιδί μπορεί να είναι κάποια αλλεργία (αλλεργική  ρινίτιδα, τροφική αλλεργία, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, ατμοσφαιρικοί ρύποι, καπνός τσιγάρου κ.α.).   Αλλεργικά αίτια μπορεί να οδηγήσουν σε παιδικό άσθμα.
Τα συνήθη συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μετά από σωματική άσκηση. Η συχνότητα του αλλεργικού βήχα μπορεί να ποικίλλει από μικρά επεισόδια βήχα  και  έντονα επεισόδια ειδικά τη νύχτα. Επίσης, οι εποχές που το παιδικό άσθμα κάνει εντονότερη  την εμφάνισή του είναι το φθινόπωρο (με την έναρξη των σχολείων) και η άνοιξη.
Σε αυτή την περίπτωση η συμβουλή του γιατρού και η φαρμακευτική αγωγή είναι αναπόφευκτα.

Επισκεφτείτε τον παιδίατρο αν:
1.Το παιδί σας  μαζί με το βήχα έχει πυρετό.
2. Με το βήχα αποβάλλει αίμα.
3. Με το βήχα έχει αγωνιώδες βλέμμα.
4. Το παιδί μπορεί να έχει στραβοκαταπιεί κάποιο αντικείμενο.
5. Βήχει ασταμάτητα.
Γράφει η
 Ελένη Παπαβασιλείου για το



  

Δεν υπάρχουν σχόλια: